Home Voor wie Wat doen we Begeleiding Financieel Vervoer  Contact 

Het Erf van Reijne

zorgboerderij, -atelier en -werkplaats


De spiritualiteit en de natuur

We proberen onze dieren met zoveel mogelijk respect voor de natuurlijke habitat te houden. Zo lopen de paarden alle drie bij elkaar. Gewoon in de kudde, zoals ze dat in de natuur ook zouden doen. Geen afzonderlijke boxen maar een grote levensruimte. Er is een open deur naar buiten zodat zij zelf kunnen uitmaken of ze binnen of buiten zijn. Dekens en hoefijzers hebben ze niet en krijgen ze ook niet. De natuur zorgt ieder najaar voor een prachtige dikke winterjas. Misschien niet zo mooi maar wel heel erg effectief. De hoeven hebben doorgaans een prima conditie en die laten we helemaal in hun eigen waarde. We halen slechts het hoognodige eraf en laten het verder zoals het is. Met tot nu toe verrassende resultaten.  Het eten van de paarden is tamelijk sober. Hooi. En Fibra.  Een volkomen natuurlijk voer, eigenlijk ook alleen maar ruwvoer met lijnolie. Dat blijkt het beste te werken.

In de tuin werken we met de zaaikalender van Maria Thun. Daarin wordt exact aangegeven wanneer het de beste tijd is om te zaaien, de grond te bewerken etc. Een en ander aan de hand van de maan en sterren.  Als de maan in staat is om de zee alle kanten op te trekken, zal het toch ook wel een beetje invloed hebben op je plantjes en je eigen gesteldheid. Wij bestaan tenslotte ook voor een groot deel uit water, net als die plantjes.Het leer dat we bewerken is afkomstig van dieren die gebruikt zijn voor de consumptie. Wij gebruiken het omhulsel van het biefstukje op je bord.  Geen dieren die slechts om de pels gehouden worden.                                                         

De honden zijn Briards. Een langharige Franse herder. Over een pels gesproken… Je kunt dat ook merken want ze willen gelijk overal achteraan om te “herderen”. We hebben twee reuen en een teefje uit hetzelfde nest. Ook in hun eten blijven we zo dicht mogelijk bij de natuur. Vers vlees met af en toe wat groenten.Met ons eigen eten doen we dat ook zoveel mogelijk biologisch. Ik zeg zoveel mogelijk, omdat we niet roomser dan de paus willen zijn. Onze auto’s passen ook net niet helemaal in dat stramien. We houden er geen rigide regels op na om iets op een bepaalde manier te doen. Het is een streven en we zijn blij als dat op een bepaalde manier lukt.  Dat brengt ook onze “spiritualiteit” voort. We hangen niet een bepaalde godsdienst of overtuiging aan, maar we zijn wel heel dankbaar voor datgene wat ons ten deel valt. We  houden rekening met de seizoenen en ‘vieren’ veel feesten die ons door de Kelten gegeven zijn. Geënt op de overgangen in de natuur. De vruchtbaarheid en de verering van het Licht.

Terug.