Voedertijd

Hippocrates deed ooit de volgende uitspraak: “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”.

Dat zijn hele wijze woorden. Voedertijd brengt nogal wat met zich mee. Bij de paarden hadden we al veel zoektochten achter de rug en waren we iedere keer weer verbaasd als iets heel simpels als het juiste voer het verschil vormde tussen een prachtige bos manen of een afgeschuurd bosje sprietjes. En het juiste voer op het juiste moment vormde ook  het verschil van kapot gaan van de maagpijn en een gezond paard.  Gewoon voeding.

En dan ineens blijk je zelf niet meer tegen gluten te kunnen. “Huh?” Stomverbaasd proberen we nog een broodje, maar nee hoor. Het gaat niet.  Dat maakte mij heel erg nieuwsgierig wat er nu gebeurd was met dat eten. Want als je je hele leven met smaak brood gegeten hebt en je kunt er dan ineens niet meer tegen, dan is er iets geks gebeurd.

Er is ook iets geks gebeurd. Vroeger maalde de molenaar een simpel graan van het land en het brood dat daarvan gebakken werd, bevatte 0.008 gram gluten per kilo brood. Nu zit er in diezelfde kilo brood 60 gram gluten. Oeps, dat is zo’n 7500 keer zoveel gluten. Dat hadden ze zo’n 100 jaar terug niet…  Hetzelfde graan is in de loop van de laatste eeuw ingrijpend veranderd.  Dat heeft iets met zaadveredeling enzo te maken. Het iedere keer weer de soorten kruisen die de meeste gluten bevatten,  zorgt voor deze verandering. Plus het gebruik van gist in plaats van zuurdesem en er nog wat extra gluten aan toevoegen,  dat zorgt inderdaad voor een prachtig brood. Heel mooi luchtig, maar het darmstelsel van de homo sapiens is niet opgewassen tegen zoveel glutengeweld. De darmen reageren daar nogal heftig op en dat brengt vervelende situaties met zich mee.

VoedingDe melk die we nu drinken, daar zit net zo’n aardigheidje in:  casomorfine heet het.  Als je het caso eraf haalt, hou je een stof over waar veel mensen vaak een beetje angstig voor worden: morfine. Niet alle koeien maken die casomorfines. Ouderwetse rassen, de A2 koeien, maken er maar eentje. De moderne koe, de A1 koe,  kan veel meer. Die maakt 5 verschillende soorten. En daar gaat het nou net mis. Heel veel mensen zijn daar overgevoelig voor. Lactose intolerantie horen we ineens veel de laatste tijd. Maar… het heeft waarschijnlijk veel meer te maken met die casomorfinen, dan met de lactose. In China hebben ze daar veel onderzoek naar gedaan. Niet voor niets, want 90 % van de Chinezen zijn lactose intolerant. Dat hebben ze niet met melk van A2 koeien. Alleen heeft die A2 koe een nadeel: hij geeft veel minder melk dan zijn super A1 collega.

 

Dat is nog maar het begin. Er wordt steeds meer duidelijk en het grijpt steeds dieper in. Voeding heeft alles te maken met zo ontzettend veel dingen. Kanker, ADHD, autisme, schizofrenie, angst, slaapstoornissen,  pijn, burn out, depressies, vermoeidheidssyndromen, verslavingen, enz. enz.

Kijk alleen maar eens naar dit filmpje.

Zie  het enorme verschil voor en na, door het aanvullen van ontbrekende voedingsstoffen.  Dit is een ongelofelijk fascinerend stuk vakgebied, waar ik momenteel met een tomeloos enthousiasme op aan het studeren ben.

In de praktijk betekent dat, dat onze deelnemers nu dagelijks een uitgekiende soep geserveerd krijgen. In de toekomst gaat dat veel meer betekenen.