Spartaanse toestanden

Poster voor Sportsacademy Schreiber, Spartan lessons. in kleding van Jannetje Pietertje Kledingverhuur

In Krommenie is ook de vechtsportschool gevestigd van vriendin Irma Verhoeff en haar man Bob Schreiber: Sports Academy Schreiber. Zij gaan Spartan Lessons geven en daarvoor moest een poster komen. “Heb jij iets voor hem om aan te trekken?”

Jazeker, dat hebben we. Spartaanse harnassen, lendelapjes en armbeschermers. Ook gemaakt bij het Erf van Reijne voor Jannetje Pietertje Kledingverhuur Op een mooie zondag verscheen het model en  de fotograaf  met een grote flitser. Nou, dat was me een partij spannend vonden de paarden. Ze gingen zo ver mogelijk weg staan, maar wel alles volgen. Supernieuwsgierig!

De magnolia op de achtergrond maakte plaats voor een onheilspellende wolkenmassa en het resultaat is een indrukwekkend plaatje.

 

Prijs gewonnen voor het beste kostuumontwerp

De korte film A Royal Love van Dirk Gunther Mohr heeft heel wat prijzen binnen gehaald. Die voor de beste historische film, de beste productie en het beste kostuumontwerp. Die laatste zijn wij natuurlijk heel blij mee omdat ook onze ontwerpen een rol speelden in deze film. Een mooi begin van het nieuwe jaar!

Fantasy patroontekenen

“Hallo, Ik heb een vraag met betrekking tot het maken van fantasy kleding en het bewerken van leder. Ik lees dat jullie dit aanbieden ter dagbestedingsproject, maar kun je ook deelnemen buiten dit project om als workshop bijvoorbeeld? “

Deze vraag kreeg ik onlangs op Facebook. Daar ben ik eens heel hard over gaan nadenken. Het antwoord is: “Ja, dat kan.”

Waar loop je tegen aan bij het realiseren van je fantasy-of cosplaykostuum?

Je hebt een eigen ontwerp gemaakt, maar hoe werk je dat nu zo uit, dat het ook inderdaad wordt wat je in je hoofd had? Iets waar je dan al heel snel tegen aan loopt is het patroon. Op you tube staan heel aardige filmpjes met een rol ducktape en huishoudfolie. Dat is een prima methode als je inderdaad de perfecte maat 38 hebt en nergens een richeltje te veel zit. Ben je voorzien van een maatje meer en nogal wat richeltjes, heb je wat meer problemen om dat patroon te maken.

Of je hebt dat schitterend ontwerp maar je kunt nergens een patroon vinden dat geschikt is voor dat ontwerp. Het is allemaal net ff anders dan wat je in je hoofd hebt. Dat probleem kun je simpel oplossen als je zelf het patroon kunt tekenen. Dat zijn namelijk een aantal formules en wat tekenwerk en dan kun je voor heel veel kledingstukken het exacte patroon maken.

Zelf het patroon tekenen

De oplossing van dit probleem ligt dus in het zelf tekenen van een patroon. Een patroon dat precies past en onvolkomenheden corrigeert. Ok. Nu de praktijk. Een systeem wat in de kleding-industrie heel veel gehanteerd wordt, is dat van M. Müller und Sohn aus Deutschland. Die geeft een blad uit en dat heet de Rundschau. Eigenwijs als de Nederlanders zijn, noemen ze dat hier de Rundschau-methode. Die Rundschau-methode zorgt voor een fantastisch patroon. Duitse degelijkheid zeg maar.

In een grijs verleden heb ik wel dit hele Rundschau-circuit doorlopen. Dameskleding, herenkleding en modelleren. Die kennis is aangevuld met boeken over historische kostuums en patronen. De basis van de meeste fantasy- en cosplaykostuums ligt in het Victoriaanse Tijdperk. Een strak lijfje en een wijde (hoepel)rok vormen de ondergrond van het kostuum. Die wijde rok is meestal niet zo’n probleem, maar dan dat strakke rijglijf en al die rokken die er bovenop liggen… Welnu, dat patroon kun je hier leren tekenen, met de Rundschau-methode, bij Jannetje Pietertje Kledingverhuur bij het Erf van Reijne. Kijk hier verder. 

Fotoshoot
Fotoshoot

Muziek

Laatst zei ik een keer dat ik er over liep te denken om een key-board aan te schaffen. Dat neemt niet zoveel plaats in en dan kunnen we toch zelf muziek maken. “Oh,” zei mijn luisteraar, “ik heb er eentje te koop.”

En jawel, hij is er nu. Jaren niet meer gespeeld en het is weer zo leuk!

Nieuw: het key board

Uitwaaien

Negen oktober, schitterend weer, 16, 17 graden en een stralende zon. Er waren nagenoeg geen mensen op het strand en dan is het zo ontzettend mooi…

Engeland

Wij willen een Gypsy Caravan gaan maken met de deelnemers van het zorgbedrijf. Daar voor heb je voorbeelden nodig en die vind je in Engeland. Daar heb je twee museums met een collectie Gypsy caravans, die redelijk dicht bij elkaar liggen. Zo leek het op de kaart tenminste. In de praktijk zijn de kilometers mijlen en daardoor 1,6 keer zo lang. En je rijdt niet over de snelweg, maar over 80 km wegen, met heuvels en flinke bochten en dorpjes. Kortom, het uurtje rijden werden er in het ene geval tweeënhalf uur en bij de andere anderhalf, maar we zijn er wel geweest en hebben ongelofelijk veel gezien van de Gypsy Waggons. Plaatjes zeggen veel meer dan woorden, dus bij deze:

Gypsy waggon interieur
Interieur

Detail gypsy wagon
Detail

Glas in lood, maar dan anders
Glas in lood, maar dan anders

zijpaneel Gypsy Caravan
zijpaneel Gypsy Caravan

Koninklijke Vardo
Koninklijke Vardo

Het koninklijke interieur.
Het koninklijke interieur.

Een bijzondere ontmoeting met paarden

Laat me je een sprookje vertellen…

Je zit niet lekker in je vel en zoekt opvang. 
Niemand begrijpt je en snapt wat je nu eigenlijk wilt. 
Al je dromen mislukken.
Al je plannen vallen in duigen.
Iedereen werkt je tegen. 
Niets lukt.

Eén bittere berg ellende, maar… 
Er is hoop. Deze zomer kun je op donderdag boven jezelf uitstijgen. Er zijn drie lieve schatten  die je kunnen helpen. Drie paarden. Een moeder met twee zonen. Mimi, Teijke en Watse. Zij ontvangen je met open armen en vinden het fijn als je hen poetst. Toneel spelen en doen alsof zit namelijk niet in hun repertoire. Dat kennen ze helemaal niet. Zij reageren totaal blanco. Precies zoals het is. Volkomen eerlijk. 
Een middagje bezig zijn met de paarden. Eerst wat informatie vooraf over het paard in het algemeen. met koffie of thee. Daarna gaan we bezig met de paarden. Kennismaken met de dieren, ze poetsen en even lekker laten badderen, Nee we gaan niet rijden. Alleen bezig zijn met het paard en kijken wat dat met jou doet. Wat het dier bij jou losmaakt.

Mimi bij het Erf van Reijne dagbesteding
Mamma Mimi

Reactie op deze ontmoeting

Lieve Janneke, 

Toch even laten weten dat vanmiddag voor mij een heel mooie ervaring was, met heel fijne mensen en dieren. Gewoon zijn wie je bent en zo geaccepteerd worden. Blij ook om mijn zoon die in zijn kwetsbaarheid op een gegeven moment de juiste mensen heeft ontmoet. 

Hartelijk dank !

Gaëlle van het Erf van Reijne

Gaëlle van het Erf van Reijne

Op 3 oktober 2011 zag Gaëlle het levenslicht als allereerste Briardpupje van Babette Seraphine van de Hoolhoeve (Betty) en Chief Fauve van de Hoolhoeve (Bas). Toen kwam er visite en stopte moeder Bets acuut met baren. Midden in de nacht ging Betty toch maar verder en kwamen de broers en zusjes ter wereld. Op dierendag.

Moeizame start

Ze hadden geen gemakkelijke start. Ondervoed, want haar mama werd ziek en produceerde geen melk. Ze raakte onderkoeld en kreeg een of andere infectie. Kortom er moest nogal wat strijd geleverd worden met sondevoeding en brintapap om in leven te blijven. En die strijd streed ze met verve. Ze was een enorm vechtertje. Maar ze hield wel iets over van dat gevecht. Eerst dachten we dat ze een nare droom had, maar nee. Ze had epilepsie. Met pilletjes was dat goed in toom te houden en heel af en toe had ze een insult. Dat duurde dan een paar minuten en vervolgens stond ze op en zwalkte een beetje heen en weer. Vervolgens ging ze weer gewoon verder met haar leventje.

Dingetjes

Ze had zo haar dingetjes. Na het eten  ’s morgens ging ze naast de kachel staan en dan likte ze de lucht… Niemand begreep er iets van, maar het was iedere morgen vaste prik. En als ze buiten geweest was, werd er een achterpoot hoog de lucht in gestoken.  Reden??? Ze was gewoon ontzettend lief. Dol op hapjes en wandelen. Het bleef gewoon een superpuppy. Tot 19-8-2018. Toen vond ik haar om 8 uur ’s morgens met een insult. Anders dan anders. Ze bleef in de stijfkrampen hangen. Na 10 minuten nog steeds. Haar naar het Medisch Centrum voor Dieren gebracht in Amsterdam en helaas, ze kwam er niet meer uit. Ondanks een hele berg medicatie kwam er geen einde aan de aanval.  De epilepsie werd haar fataal. Nog niet eens 7 jaar oud.

Gaëlle van Het Erf van Reijne dagbesteding
Gaëlle van Het Erf van Reijne

Project…

 

Ik zoek, ik zoek…

De ideale deelnemer voor onze dagbesteding!

Die heeft psychiatrische klachten of een verstandelijke beperking of is iemand met een andere hulpvraag, doof of slechtziend… Kortom mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt. Oftewel weinig projectmatig bezig.

Die gast die nu maar een beetje thuis zit te niksen. Die meid die met haar mobieltje op de bank hangt en waar bij allebei helemaal niks uit hun handen komt. Een beetje zinloos lummelen zonder erg veel vooruitzichten.”

Nou daar kunnen wij wel wat mee.

Wij, als de beste therapeuten

Wij zijn die therapeuten met 4 poten/benen en een vacht: de paarden, honden en katten. En vooruit, die kip mag ook mee doen.  Ons lekker verzorgen; de paarden, de honden en de katten.  En verder kun je een stukkie werken in de tuin, hout kloven, boten restaureren, Keltische harnassen produceren en Griekse godinnenjurken maken.

Het maakt niet zoveel uit waardoor een en ander in de war is in het hoofd of lijf. Dat maakt de dieren ook helemaal niets uit en onze baasjes ook niet.  Wat wel werkt, is dat het bezig zijn met dieren en je handen heel veel voldoening geeft. Een zelfgemaakt kostuum. Het lekker met je handen in de prut grutten. Een paard dat staat te genieten als  je hem poetst. Dat geeft een goed gevoel!!!

Dieren in de dagbesteding

En wat heb je daar dan aan? Nou als alles goed gaat geeft dat het poetsen en borstelen je een geweldig gevoel van verbinding met het dier en genegenheid  voor het dier. Dat goede gevoel neem je dan weer mee naar huis.

Textiel als dagbesteding

Op het Erf van Reijne is ook een kledingverhuurbedrijf gevestigd: Jannetje Pietertje  Dat bedrijf maakte veel kleding voor films en toneelstukken die speelden in het verleden of in de fantasy.  Dat past volledig in het gevoel dat iemand kreeg toen ze bij het Erf binnenkwam. “Het ruikt hier net zoals bij een fantasyfestival,” concludeerde ze opgetogen.  Die sfeer, die rust en gemoedelijkheid heerst er dus. Daardoor krijg je een goed gevoel en dat werkt prima. 

Leer en ‘vroeger’

De kleding heeft zijn wortels in het leder. Vroeger werden er veel lederen motorjacks gemaakt en voortbordurend op dat leer verschenen er leren harnassen en warrior princesses. In het atelier kun je  leer bewerken, zowel  met de hand als met de naaimachine. Maar het bleef niet bij leder, kleding van ‘vroeger’ werd ook steeds belangrijker. Dus we zijn bezig met het project. Victoriaanse jurken, de Sisi-jurken. De gigantische hoepelrokken uit het eind van de negentiende eeuw. En daarbij natuurlijk de mannen in de Dandy-look: het jacquet met de hoge hoed. 

Projecten

Doorgaans werken we in projecten. We maken een flink aantal dingen die bij elkaar horen. Daar kun je aan meewerken en zo heb je allemaal het gevoel dat het jouw project was als het klaar is en op de een of ander manier in het nieuws komt. Ok… en wat doet dat met jou? Welnu dat geeft voldoening en trots. Als je dan het werkstuk ziet, kant en klaar  in een theaterproductie, als feestkleding of als verblijfslocatie, dan geeft dat een heel goed gevoel. Je maakt namelijk sprookjes. 

 

Gypsy wagon

Om alle technieken die je kunt beoefenen bij Het Erf van Reijne te combineren, wordt ons komende project het bouwen van een Gypsy Wagon. Zo’n prachtige wagen waar heel veel versieringen op zitten. Het voorbeeld is een wagen uit het eind van de 19e eeuw. Een zogenaamde Reading, Ledge of Burton. Wat? Dat zijn verschillende types van die prachtige wagens. Het klinkt heel wat mooier als Pipowagen. Maar het wordt dus zo’n zigeunerwagen, vardo of roulotte. Hoe je het ook maar wilt noemen. 

Techniek

Wat betreft de  techniek is er een complete professionele werkplaats met machines voor zowel houtbewerking als metaalbewerking. Er zit  bijvoorbeeld ook heel veel houtsnijwerk aan en veel kleurig schilderwerk. Aan de binnenkant moet er ook nog het nodige in, bijvoorbeeld gordijnen, daarnaast moet het bed aangekleed worden, vervolgens moeten er kussens gemaakt worden voor de banken. Kortom er zit nog wat werk in en we zoeken nog heel wat mensen die hieraan mee willen doen. Dit project gaat dit najaar van start.  Uiteindelijk geldt voor dit project natuurlijk weer hetzelfde als alle andere andere projecten. Je gaat je er beter door voelen en door dat je je beter voelt gaat het over het algemeen beter.

Wie durft?

Afspraak maken? Bel 0636109783 of info@hevr.nl