Home

Wij zoeken…

De ideale deelnemer voor onze dagbesteding!

Die heeft psychiatrische klachten of een verstandelijke beperking of is iemand met een andere hulpvraag, doof of slechtziend… Kortom mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt. Techneuten, mensen die ooit heel wat konden. Maar er zit een kink in de kabel. Een handicap, een ongeluk of de gevolgen van een chronische ziekte.

Nou daar kunnen wij wel wat mee.

Wij, als de beste therapeuten


Wij zijn die therapeuten met 4 poten/benen en een vacht: de paarden, honden en katten. En vooruit, die kip mag ook mee doen. Ons lekker verzorgen, de paarden en de honden. Borstelen enzo vinden we heerlijk. Dat werkt! Het bezig zijn met dieren en je handen geeft heel veel voldoening. Een heerlijk gevoel en dat neem je weer mee naar huis.

Mimi, Teijke en Watze, de paarden,  staan al te wachten op mensen die hen komen vertroetelen. Zij vinden het dus heerlijk om geborsteld te worden en zijn dol op een schone stal. Ghizmo en Gijs, de honden, vinden dat gestudder met borstels ook fantastisch. Die gaan er uitgebreid voor liggen en daarbij willen ze ook wel graag een stukje wandelen. En voor jezelf… het poetsen en borstelen geeft je  een geweldig gevoel van verbinding en genegenheid met het dier. Dat goede gevoel neem je dan weer mee naar huis: “Toch even laten weten dat vanmiddag voor mij een heel mooie ervaring was, met heel fijne mensen en dieren. Gewoon zijn wie je bent en zo geaccepteerd worden.” (Citaat)

Fantasy en Cosplay als dagbesteding

Jannetje Pietertje  is het kledingverhuurbedrijf, dat ook gevestigd is op het Erf van Reijne. Voor dat bedrijf maken we kleding die gebaseerd is op ‘vroeger’ en de fantasy.  Dat past volledig in het gevoel dat iemand kreeg toen ze bij het Erf binnenkwam. “Het ruikt hier net zoals bij Elfia,” concludeerde ze opgetogen.  Die sfeer, die rust en gemoedelijkheid heerst er dus. Daardoor krijg je een goed gevoel en dat werkt prima. Bijvoorbeeld bij het maken van de Sissi-jurken uit de Victoriaanse Tijd of je eigen cosplaykostuum voor de eerstvolgende conventie. We maken niet alleen stoffen kleding, maar ook harnassen van leer.  In het atelier kun je  leer bewerken, zowel  met de hand als met de naaimachine. Of de accessoires met foam, Worbla of papier maché… Al met al geeft het maken van een kledingstuk of een werkstuk veel voldoening. Je maakt namelijk sprookjes.

Gypsy wagon

Ons eerstvolgende project is het bouwen van een Gypsy Wagon oftewel een Pipowagen. Voor de techniek is er een complete professionele werkplaats met machines voor zowel houtbewerking als metaalbewerking. In het maken van die Gypsywagon zitten veel van die technieken zoals bijvoorbeeld het werken met hout en  metaal. Er zit bijvoorbeeld houtsnijwerk aan en veelkleurig schilderwerk. Aan de binnenkant moeten er gordijnen in, daarnaast moet het bed aangekleed worden, vervolgens moeten er kussens gemaakt worden voor de banken.  

Afspraak maken? Bel 0636109783 of info@hevr.nl

Nieuws

 

 

Spartaanse toestanden

In Krommenie is ook de vechtsportschool gevestigd van vriendin Irma Verhoeff en haar man Bob Schreiber: Sports Academy Schreiber. Zij gaan Spartan Lessons geven en daarvoor moest een poster komen. “Heb jij iets voor hem om aan te trekken?” Jazeker, dat hebben we. Spartaanse harnassen, lendelapjes en armbeschermers. Ook gemaakt bij het Erf van Reijne …

Prijs gewonnen voor het beste kostuumontwerp

De korte film A Royal Love van Dirk Gunther Mohr heeft heel wat prijzen binnen gehaald. Die voor de beste historische film, de beste productie en het beste kostuumontwerp. Die laatste zijn wij natuurlijk heel blij mee omdat ook onze ontwerpen een rol speelden in deze film. Een mooi begin van het nieuwe jaar!

Voor wie?

Zinvolle dagbesteding voor wie?

 

Je kunt bij ons terecht als je een afstand hebt tot de arbeidsmarkt. Die afstand komt door  bijvoorbeeld een psychiatrische aandoening. 

Daarbij kun je denken aan een depressie, angststoornissen of bi-polaire problematiek. Of je hebt een gekneusd verleden en dat heeft alles te maken met het wonen in  tehuizen, verwaarlozing of je bent misbruikt als kind. De meeste cliënten van het Erf van Reijne hebben een achtergrond in de psychiatrie.  Problemen met het geheugen door beginnende dementie kan ook, net als mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Mensen met een verstandelijke beperking zijn in principe welkom, maar het hangt er wel vanaf of je je thuis voelt bij de groep die er nu is. Het zelfde geldt voor  autisme.  We werken ieder aan een eigen project en er is geen sprake van vaste (serie)werkzaamheden. Dientengevolge zijn er niet veel vaste ‘regels’. Daar voelen veel mensen met autisme zich helaas niet altijd bij thuis.

En dus.. het belangrijkste is of jij je hier prettig voelt. Of je aansluiting voelt met de sfeer die hier heerst. Net als Willem: “Ik voel me hier zo ontspannen. Ik kom hier helemaal tot rust.”

Het verzorgen van de dieren

Mimi, Teijke en Watze, de paarden,  staan al te wachten op mensen die hen komen vertroetelen. Zij vinden het dus heerlijk om geborsteld te worden en zijn dol op een schone stal. Ghizmo en Gijs, de honden, vinden dat gestudder met borstels ook fantastisch. Die gaan er uitgebreid voor liggen. En voor jezelf… het poetsen en borstelen geeft je namelijk een geweldig gevoel van verbinding met het dier. Dat goede gevoel neem je dan weer mee naar huis.

Techniek en textiel

In het atelier kun je  leer bewerken, zowel  met de hand als met de naaimachine. Voor het kledingverhuurbedrijf Jannetje Pietertje maken we historische kleding. Of je maakt je eigen fantasykostuum en cosplay-outfit.  Maar het maken van een modern jurkje uit de Burda of de Knip voor jezelf is ook mogelijk. Het maken van een eigen werkstuk geeft heel veel voldoening. Projectmatig met iets bezig zijn als zinvolle dagbesteding. Voor de techniek is er een complete professionele werkplaats met machines voor zowel houtbewerking als metaalbewerking.

Sissi jurk
Sissi-jurk

Gypsy wagon

Ons eerstvolgende project is het bouwen van een Gypsy Wagon oftewel een Pipowagen, maar dan wel eentje met alle toeters en bellen eraan. Dat project gaat begin dit jaar van start en past volledig in het gevoel dat iemand kreeg toen ze bij het Erf binnenkwam. “Het ruikt hier net zoals bij een fantasyfestival,” concludeerde ze opgetogen.  Die sfeer, die rust en gemoedelijkheid heerst er dus. Daardoor krijg je een goed gevoel en dat werkt prima.

Meer informatie klik hier

 

Begeleiding

Janneke Alles Aukes

Janneke is boerendochter en werd hier op het Erf van Reijne geboren. Het Erf was toen nog een boerderij met vee, waardoor ze opgroeide tussen de koeien en paarden.

Na de HAVO startte ze met de opleiding voor psychiatrisch  verpleegkundige, omdat ze graag met mensen wilde werken. Daar maakte ze kennis met de psychiatrische ziektebeelden zoals depressies, angststoornissen, autisme,  schizofrenie of waanideeën. Ze werkte een aantal jaren in de verpleging en stapte toen over naar de  activiteitenbegeleiding, omdat ze ook graag bezig wilde zijn met haar handen. Het goede gevoel dat het geeft, als je iets doet, iets maakt.

Janneke werkte met de opleiding activiteitenbegeleiding op zak  als werkleiding op de confectieafdeling bij een sociale werkplaats. Daar werkten mensen met zeer uiteenlopende handicaps, van licht verstandelijk beperkt tot lichamelijke handicaps.  Zoals  bijvoorbeeld doofheid of mismaakte handen door lepra. En er werkten veel mensen met een gekneusd verleden, zoals een jeugd die bestond uit het wonen in  tehuizen.

Haar volgende functie was hoofd Test en Training bij de sociale werkplaats waardoor ze ook met alle andere vakgebieden van de sociale werkplaats te maken kreeg. Zoals houtbewerking en metaalbewerking naast de confectie en inpak en montagewerk.

Later was ze werkzaam als maatschappelijk werkende in de jeugdhulpverlening. Kinderen die ook weer afkomstig waren uit de beschadigde gezinnen waarin het nogal eens mis ging.

De nodige achtergrondkennis is onlangs aangevuld met de HBO cursussen Oplossingsgerichte Therapie en  Psycho Sociale Basis Kennis en in 2019 komt daar de cursus Psyche en Voeding bij en het behandelprotocol Voeding en Pijn. 

En daar tussendoor maakte ze veel kleding, volgde diverse opleidingen aan de modeacademie en over leerbewerking. Ze bracht dat in de praktijk door het maken van leren motorjackets tot kleding voor films en theater.   www.jannetjepietertje.nl.

Dirk Aukes Alles

Dirks roots liggen in de techniek. Zijn opleiding bestond uit machinebankwerken, elektrotechniek en autotechniek. In de praktijk werkte hij als motorrijwielmonteur en als verwarmingsmonteur. Bij Fokker werkte hij als vliegtuigtrekkerchauffeur en brandstofspecialist. Later bood  hij als zelfstandige  technische ondersteuning voor bedrijven. Hij heeft vanzelfsprekend zijn veiligheidspapieren (VCA) en is oa keurmeester voor elektrische apparaten. Hij heeft een indrukwekkende berg technische ervaring en heeft veel geduld met mensen.  Dat zorgt ervoor dat mensen graag met hem samenwerken en heel veel van hem leren.  Momenteel is hij ook fulltime bezig met het zorgbedrijf.

Heemz.org “Begeleiding” verder lezen

Contact

Contact met

Het Erf van Reijne Zorgboerderij, -atelier en -werkplaats

Vlusch 37a

1561 PP Krommenie

Telefoon Janneke 06-36109783

Telefoon Dirk 06-55173632

Website: www.hevr.nl

 Email: info@hevr.nl

Als er behoefte is aan vervoersmogelijkheden kunnen wij die ook verzorgen.

Het Erf van Reijne dagbesteding is geopend op dinsdag, woensdag en vrijdag 10.00 –16.00.

Als je naar ons toe komt kun je het beste kiezen voor Google Maps.  Oudere navigatiesystemen sturen je daarentegen meestal naar afgezette wegen en paaltjes midden in de weg etc.