Home

Je zit daar nou maar thuis te zitten. Je verveelt je en weet niets beters te doen dan maar een beetje spelletjes spelen op je computer. Aan het eind van de dag heb je nog steeds het lamlendige gevoel dat je nog niets gedaan hebt, terwijl je dat toch echt van plan was. Ondanks al je goede plannen is er bepaald geen sprake van een zinvolle dagbesteding.

Een arts heeft ooit een diagnose gesteld, vervolgens  is er een etiketje op geplakt en daar ben je nu mee aan het worstelen. Psychische narigheid of een lichamelijk probleem, waardoor je niet veel meer kan, is natuurlijk heel vervelend. Eigenlijk zou je er graag uit willen en iets willen gaan  doen door bijvoorbeeld ergens mee bezig te zijn.  

Dieren bij de dagbesteding

Mimi, Teijke en Watze, de paarden,  staan al te wachten op mensen die hen komen vertroetelen. Zij vinden het dus heerlijk om geborsteld te worden en zijn dol op een schone stal. Ghizmo en Gijs, de honden, vinden dat gestudder met borstels ook fantastisch. Die gaan er uitgebreid voor liggen en daarbij willen ze ook wel graag een stukje wandelen. En voor jezelf… het poetsen en borstelen geeft je  een geweldig gevoel van verbinding en genegenheid met het dier. Dat goede gevoel neem je dan weer mee naar huis: “Toch even laten weten dat vanmiddag voor mij een heel mooie ervaring was, met heel fijne mensen en dieren. Gewoon zijn wie je bent en zo geaccepteerd worden.” (Citaat)

Fantasy en Cosplay als dagbesteding

Jannetje Pietertje  is het kledingverhuurbedrijf, dat ook gevestigd is op het Erf van Reijne. Voor dat bedrijf maken we kleding die gebaseerd is op ‘vroeger’ en de fantasy.  Dat past volledig in het gevoel dat iemand kreeg toen ze bij het Erf binnenkwam. “Het ruikt hier net zoals bij Elfia,” concludeerde ze opgetogen.  Die sfeer, die rust en gemoedelijkheid heerst er dus. Daardoor krijg je een goed gevoel en dat werkt prima. Bijvoorbeeld bij het maken van de Sissi-jurken uit de Victoriaanse Tijd of je eigen cosplaykostuum voor de eerstvolgende conventie. We maken niet alleen stoffen kleding, maar ook harnassen van leer.  In het atelier kun je  leer bewerken, zowel  met de hand als met de naaimachine. Of de accessoires met foam, Worbla of papier maché… Al met al geeft het maken van een kledingstuk of een werkstuk veel voldoening. Je maakt namelijk sprookjes.

Gypsy wagon

Ons eerstvolgende project is het bouwen van een Gypsy Wagon oftewel een Pipowagen. Voor de techniek is er een complete professionele werkplaats met machines voor zowel houtbewerking als metaalbewerking. In het maken van die Gypsywagon zitten veel van die technieken zoals bijvoorbeeld het werken met hout en  metaal. Er zit bijvoorbeeld houtsnijwerk aan en veelkleurig schilderwerk. Aan de binnenkant moeten er gordijnen in, daarnaast moet het bed aangekleed worden, vervolgens moeten er kussens gemaakt worden voor de banken.  Dat project gaat dit najaar van start. 

Afspraak maken? Bel 0636109783 of info@hevr.nl

Nieuws

 

 

Muziek

Laatst zei ik een keer dat ik er over liep te denken om een key-board aan te schaffen. Dat neemt niet zoveel plaats in en dan kunnen we toch zelf muziek maken. “Oh,” zei mijn luisteraar, “ik heb er eentje te koop.” En jawel, hij is er nu. Jaren niet meer gespeeld en het is …

Uitwaaien

Negen oktober, schitterend weer, 16, 17 graden en een stralende zon. Er waren nagenoeg geen mensen op het strand en dan is het zo ontzettend mooi…

Voor wie?

Zinvolle dagbesteding voor wie?

Zinvolle dagbesteding? Wat houdt dat in?

 Verzorgen van de dieren

Mimi, Teijke en Watze, de paarden,  staan al te wachten op mensen die hen komen vertroetelen. Zij vinden het dus heerlijk om geborsteld te worden en zijn dol op een schone stal. Ghizmo en Gijs, de honden, vinden dat gestudder met borstels ook fantastisch. Die gaan er uitgebreid voor liggen en daarbij willen ze ook wel graag een stukje wandelen. En voor jezelf… het poetsen en borstelen geeft je namelijk een geweldig gevoel van verbinding met het dier. Dat goede gevoel neem je dan weer mee naar huis.

Techniek en textiel

In het atelier kun je  leer bewerken, zowel  met de hand als met de naaimachine. Voor het kledingverhuurbedrijf Jannetje Pietertje maken we kleding die gebaseerd is op ‘vroeger’ en de fantasy en cosplay.  Ook het maken van een kledingstuk of een werkstuk geeft heel veel voldoening. Projectmatig met iets bezig zijn als zinvolle dagbesteding. Voor de techniek is er een complete professionele werkplaats met machines voor zowel houtbewerking als metaalbewerking.

Gypsy wagon

Ons eerstvolgende project is het bouwen van een Gypsy Wagon oftewel een Pipowagen, maar dan wel eentje met alle toeters en bellen eraan. Dat project gaat dit najaar van start en past volledig in het gevoel dat iemand kreeg toen ze bij het Erf binnenkwam. “Het ruikt hier net zoals bij een fantasyfestival,” concludeerde ze opgetogen.  Die sfeer, die rust en gemoedelijkheid heerst er dus. Daardoor krijg je een goed gevoel en dat werkt prima.

Meer informatie klik hier

Voor wie zijn wij er?

Mensen met een psychiatrische aandoening

Na de HAVO startte Janneke met de opleiding voor psychiatrisch  verpleegkundige, omdat ze graag met mensen wilde werken. Daar werkte ze met psychiatrische ziektebeelden zoals depressies, angststoornissen, autisme, schizofrenie of waanideeën, etc

Jongeren met gedragsproblemen

Janneke is werkzaam geweest als maatschappelijk werkende in de jeugdhulpverlening.

Mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking

Janneke werkte bij een sociale werkplaats als activiteitenbegeleider. Daar werkten mensen met zeer uiteenlopende handicaps, van licht verstandelijk beperkt tot lichamelijke handicaps.  Zoals  bijvoorbeeld doofheid, blindheid of mismaakte handen door lepra. En er werkten veel mensen met een gekneusd verleden, zoals een jeugd die bestond uit het wonen in  tehuizen.

Mensen met niet-aangeboren hersenletsel

Dementerenden

Maar… het belangrijkste is of jij je hier prettig voelt. Net als Willem: “Ik voel me hier zo ontspannen. Ik kom hier helemaal tot rust.”

Begeleiding

Janneke Alles Aukes

Janneke is boerendochter en werd hier op het Erf van Reijne geboren. Het Erf was toen nog een boerderij met vee, waardoor ze opgroeide tussen de koeien en paarden. Zij doet de begeleiding van de deelnemers.

Na de HAVO startte ze met de opleiding voor psychiatrisch  verpleegkundige, omdat ze graag met mensen wilde werken. Daar maakte ze kennis met de psychiatrische ziektebeelden zoals depressies, angststoornissen, autisme,  schizofrenie of waanideeën. Ze werkte een aantal jaren in de verpleging en stapte toen over naar de  activiteitenbegeleiding, omdat ze ook graag bezig wilde zijn met haar handen. Het goede gevoel dat het geeft, als je iets doet, iets maakt.

Janneke werkte met de opleiding activiteitenbegeleiding op zak  als werkleiding op de confectieafdeling bij een sociale werkplaats. Daar werkten mensen met zeer uiteenlopende handicaps, van licht verstandelijk beperkt tot lichamelijke handicaps.  Zoals  bijvoorbeeld doofheid of mismaakte handen door lepra. En er werkten veel mensen met een gekneusd verleden, zoals een jeugd die bestond uit het wonen in  tehuizen.

Haar volgende functie was hoofd Test en Training bij de sociale werkplaats waardoor ze ook met alle andere vakgebieden van de sociale werkplaats te maken kreeg. Zoals houtbewerking en metaalbewerking naast de confectie en inpak en montagewerk. 

Later was ze werkzaam als maatschappelijk werkende in de jeugdhulpverlening. Kinderen die ook weer afkomstig waren uit de beschadigde gezinnen waarin nogal wat mis ging.

En daar tussendoor maakte ze veel kleding, volgde diverse opleidingen aan de modeacademie en bracht dat in de praktijk door het maken van leren motorjackets tot kleding voor films en theater.   www.jannetjepietertje.nl.

Dirk Aukes Alles

Dirks roots liggen in de techniek. Zijn opleiding bestond uit machinebankwerken, elektrotechniek en autotechniek. In de praktijk werkte hij als motorrijwielmonteur en als verwarmingsmonteur. Bij Fokker werkte hij als vliegtuigtrekkerchauffeur en brandstofspecialist. Nu biedt hij als zelfstandige  technische ondersteuning voor bedrijven. Hij heeft vanzelfsprekend zijn veiligheidspapieren (VCA) en is oa keurmeester voor elektrische apparaten. Hij heeft een indrukwekkende berg technische ervaring en heeft veel geduld met mensen.  Dat zorgt ervoor dat mensen graag met hem samenwerken en heel veel van hem leren.  

Heemz.org “Begeleiding” verder lezen

Contact

Contact met

Het Erf van Reijne Zorgboerderij, -atelier en -werkplaats

Vlusch 37a

1561 PP Krommenie

Telefoon Janneke 06-36109783

Telefoon Dirk 06-55173632

Website: www.hevr.nl

 Email: info@hevr.nl

Als er behoefte is aan vervoersmogelijkheden kunnen wij die ook verzorgen.

Het Erf van Reijne dagbesteding is geopend op dinsdag, woensdag en vrijdag 10.00 –16.00.

Als je naar ons toe komt kun je het beste kiezen voor Google Maps.  Oudere navigatiesystemen sturen je daarentegen meestal naar afgezette wegen en paaltjes midden in de weg etc.