Janneke Alles Aukes
Janneke is boerendochter en werd hier op het Erf van Reijne geboren. Het Erf was toen nog een boerderij met de zorg voor vee, waardoor ze opgroeide tussen de koeien en paarden.
Na de HAVO startte ze met de opleiding voor psychiatrisch verpleegkundige, omdat ze graag met mensen wilde werken. Daar maakte ze kennis met de psychiatrische ziektebeelden zoals depressies, angststoornissen, autisme, schizofrenie of waanideeën. Ze werkte een aantal jaren in de verpleging en stapte toen over naar de activiteitenbegeleiding, omdat ze ook bezig wilde zijn met haar handen. Een andere tak van zorg, de zorg voor het goede gevoel dat het geeft, als je iets doet, iets maakt.
Sociale werkvoorziening
Janneke werkte met de opleiding activiteitenbegeleiding op zak als werkleiding op de confectieafdeling bij een sociale werkplaats. Daar werkten mensen met zeer uiteenlopende handicaps, van licht verstandelijk beperkt tot lichamelijke handicaps. Zoals bijvoorbeeld doofheid of mismaakte handen door lepra. En er werkten veel mensen met een gekneusd verleden, zoals een jeugd die bestond uit het wonen in tehuizen.
Haar volgende functie was Hoofd Test en Training bij de sociale werkplaats waardoor ze ook met alle andere vakgebieden van de sociale werkplaats te maken kreeg. Zoals houtbewerking en metaalbewerking naast de confectie en inpak en montagewerk.
Later was ze werkzaam als maatschappelijk werkende in de jeugdhulpverlening. Kinderen die ook weer afkomstig waren uit de beschadigde gezinnen waarin het nogal eens mis ging.
Qua paarden volgde ze de opleiding Veterinaire paardenkennis. Want ook je paard kan in de zoutkamer.
Kleding, voeding en psychiatrie
En daar tussendoor maakte ze veel kleding, volgde diverse opleidingen aan de modeacademie en over leerbewerking. Ze bracht dat in de praktijk door het professioneel maken van leren motorjackets en het ontwerpen en maken van kleding voor historische films en theater.
In de wereld van de psychiatrie is inmiddels het nodige veranderd. De onderzoeken hebben een enorme vlucht genomen en inmiddels is wel bekend geworden dat allerlei stofjes ten grondslag liggen aan heel veel psychische problemen. De nodige achtergrondkennis hierover is onlangs aangevuld met de HBO opleidingen :
Psycho Sociale Kennis, en de
specialisaties Oplossingsgerichte Therapie,
Psyche en Voeding en
Pijn. I
autisme,
fibromyalgie
hart en neurologie en webinars over
‘Welk voedingspatroon geeft ons het meeste energie?’
‘Waarom depressie vaak een darmprobleem is?’
Voeding en Pijn ook omdat door het hele leven gebleken is dat voeding en pijn heel veel met elkaar te maken hebben. Zoals reeds gezegd zijn er heel veel stoffen in het lichaam actief die voor allerlei reacties zorgen. Ook de zogenaamde “psychische klachten”. Bijvoorbeeld dat de depressie veroorzaakt wordt door een zogenaamde laaggradige ontsteking. Dat betekent dat die stofjes te beïnvloeden zijn door stoffen die je binnenkrijgt. Bijvoorbeeld met visolie in de juiste verhouding omega 3 en 6. De gemiddelde ontsteking heeft daar een hekel aan. Er vinden dus allerlei chemische reacties plaats en dat is door je voeding te veranderen. Je manier van eten dé basis is voor je gezondheid. Hippocrates deed ooit de volgende uitspraak: “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”. Kortom veel kennis over hoe je met je eten je lijf en psyche kunt sturen.
Dirk Aukes Alles
Dirks roots liggen in de techniek. Zijn opleiding bestond uit machinebankwerken, elektrotechniek en autotechniek. In de praktijk werkte hij als motorrijwielmonteur en als verwarmingsmonteur. Bij Fokker werkte hij als vliegtuigtrekkerchauffeur en brandstofspecialist. Later bood hij als zelfstandige technische ondersteuning voor bedrijven. Hij heeft vanzelfsprekend zijn veiligheidspapieren (VCA en BHV) en is oa keurmeester voor elektrische apparaten. Hij heeft een indrukwekkende berg technische ervaring en heeft veel geduld met mensen. Dat zorgt ervoor dat mensen graag met hem samenwerken en heel veel van hem leren. Momenteel is hij ook fulltime bezig met het zorgbedrijf. Volgde daarvoor kennisbijeenkomsten over autisme, fybromyalgie en hart en neurologie en webinars over ‘Welk voedingspatroon geeft ons het meeste energie?’ en ‘Waarom depressie vaak een darmprobleem is?’