Voeding

 

Hippocrates deed ooit de volgende uitspraak: “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”.

Dat zijn hele wijze woorden. Voeding brengt nogal wat met zich mee. Bij de paarden hadden we al veel zoektochten achter de rug en waren we iedere keer weer verbaasd als iets heel simpels als het juiste voer het verschil vormde tussen een prachtige bos manen of een afgeschuurd bosje sprietjes. En het juiste voer op het juiste moment vormde ook  het verschil van kapot gaan van de maagpijn en een gezond paard.  Gewoon voeding.

 

En dan ineens blijk je zelf niet meer tegen gluten te kunnen. “Huh?” Stomverbaasd proberen we nog een broodje, maar nee hoor. Het gaat niet.  Dat maakte mij heel erg nieuwsgierig wat er nu gebeurd was met dat eten. Want als je je hele leven met smaak brood gegeten hebt en je kunt er dan ineens niet meer tegen, dan is er iets geks gebeurd.

Er is ook iets geks gebeurd. Vroeger maalde de molenaar een simpel graan van het land en het brood dat daarvan gebakken werd, bevatte 0.008 gram gluten per kilo brood. Nu zit er in diezelfde kilo brood 60 gram gluten. Oeps, dat is zo’n 7500 keer zoveel gluten. Dat hadden ze zo’n 100 jaar terug niet…  Hetzelfde graan is in de loop van de laatste eeuw ingrijpend veranderd.  Dat heeft iets met zaadveredeling enzo te maken. Het iedere keer weer de soorten kruisen die de meeste gluten bevatten,  zorgt voor deze verandering. Plus het gebruik van gist in plaats van zuurdesem en er nog wat extra gluten aan toevoegen,  dat zorgt inderdaad voor een prachtig brood. Heel mooi luchtig, maar het darmstelsel van de homo sapiens is niet opgewassen tegen zoveel glutengeweld. De darmen reageren daar nogal heftig op en dat brengt vervelende situaties met zich mee.

Wilde koeien

Voeding

De melk die we nu drinken, daar zit net zo’n aardigheidje in:  casomorfine heet het.  Als je het caso eraf haalt, hou je een stof over waar veel mensen vaak een beetje angstig voor worden: morfine. Niet alle koeien maken die casomorfines. Ouderwetse rassen, de A2 koeien, maken er maar eentje. De moderne koe, de A1 koe,  kan veel meer. Die maakt 5 verschillende soorten. En daar gaat het nou net mis. Heel veel mensen zijn daar overgevoelig voor. Lactose intolerantie horen we ineens veel de laatste tijd. Maar… het heeft waarschijnlijk veel meer te maken met die casomorfinen, dan met de lactose. In China hebben ze daar veel onderzoek naar gedaan. Niet voor niets, want 90 % van de Chinezen zijn lactose intolerant. Dat hebben ze niet met melk van A2 koeien. Alleen heeft die A2 koe een nadeel: hij geeft veel minder melk dan zijn super A1 collega.

 

certificaat psyche en voedingdiploma’s

Voedertijd en hetzout en de pap bij het erf van reijne

De pap is in dit geval de lunch. Iedere dag maken we een lunch en je kunt meeeten. Wel even van te voren reserveren Er is geen a la carte. het is eten wat de pot schaft. Die is altijd zonder gluten en zonder “lactose’ oid.  Voedingsadviezen  gaan een steeds grotere rol spelen bij Het Erf van Reijne. 

Bijvoorbeeld een boodschappen safari

Adviezen over hoe je je maaltijd kunt klaarmaken en dan zo, dat er geen storende elementen in aanwezig zijn. Een soort pakketje gezondheid,  met eventuele  aanvullingen in de vorm van voedingssupplementen.  Meer informatie? info@hevr.nl.

 Een razend interessant vakgebied!

Wil je echt gezond eten op een manier die goed is voor je psyche, kijk dan hier:

https://rinekedijkinga.nl/recepten/

https://evertberkelaar.nl/category/paleorecepten/

Klik hier voor de tarieven.