Hippocrates deed ooit de volgende uitspraak: “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”.
Dat zijn hele wijze woorden. Voeding brengt nogal wat met zich mee. Bij de paarden hadden we al veel zoektochten achter de rug en waren we iedere keer weer verbaasd als iets heel simpels als het juiste voer het verschil vormde tussen een prachtige bos manen of een afgeschuurd bosje sprietjes. En het juiste voer op het juiste moment vormde ook het verschil van kapot gaan van de maagpijn en een gezond paard. Gewoon voeding.
En dan ineens blijk je zelf niet meer tegen gluten te kunnen. “Huh?” Stomverbaasd proberen we nog een broodje, maar nee hoor. Het gaat niet. Dat maakte mij heel erg nieuwsgierig wat er nu gebeurd was met dat eten. Want als je je hele leven met smaak brood gegeten hebt en je kunt er dan ineens niet meer tegen, dan is er iets geks gebeurd.
Er is ook iets geks gebeurd. Vroeger maalde de molenaar een simpel graan van het land en het brood dat daarvan gebakken werd, bevatte 0.008 gram gluten per kilo brood. Nu zit er in diezelfde kilo brood 60 gram gluten. Oeps, dat is zo’n 7500 keer zoveel gluten. Dat hadden ze zo’n 100 jaar terug niet… Hetzelfde graan is in de loop van de laatste eeuw ingrijpend veranderd. Dat heeft iets met zaadveredeling enzo te maken. Het iedere keer weer de soorten kruisen die de meeste gluten bevatten, zorgt voor deze verandering. Plus het gebruik van gist in plaats van zuurdesem en er nog wat extra gluten aan toevoegen, dat zorgt inderdaad voor een prachtig brood. Heel mooi luchtig, maar het darmstelsel van de homo sapiens is niet opgewassen tegen zoveel glutengeweld. De darmen reageren daar nogal heftig op en dat brengt vervelende situaties met zich mee.
Wilde koeien
De melk die we nu drinken, daar zit net zo’n aardigheidje in: casomorfine heet het. Als je het caso eraf haalt, hou je een stof over waar veel mensen vaak een beetje angstig voor worden: morfine. Niet alle koeien maken die casomorfines. Ouderwetse rassen, de A2 koeien, maken er maar eentje. De moderne koe, de A1 koe, kan veel meer. Die maakt 5 verschillende soorten. En daar gaat het nou net mis. Heel veel mensen zijn daar overgevoelig voor. Lactose intolerantie horen we ineens veel de laatste tijd. Maar… het heeft waarschijnlijk veel meer te maken met die casomorfinen, dan met de lactose. In China hebben ze daar veel onderzoek naar gedaan. Niet voor niets, want 90 % van de Chinezen zijn lactose intolerant. Dat hebben ze niet met melk van A2 koeien. Alleen heeft die A2 koe een nadeel: hij geeft veel minder melk dan zijn super A1 collega.
diploma’s
Voedertijd en het erf van reijne
In de praktijk betekent dat, dat onze deelnemers nu dagelijks een uitgekiende soep geserveerd krijgen. Maar een enkel soepje in de week zorgt niet voor een verandering in het leven van de diverse deelnemers. Voedingsadviezen gaan een steeds grotere rol spelen naast de dagbesteding bij Het Erf van Reijne. Ook voor anderen dan de deelnemers aan de dagbesteding. Een onderzoek over hoe de neurotransmitters rondgaan in het lichaam met adviezen over hoe je je maaltijd kunt klaarmaken en dan zo dat er geen storende elementen in aanwezig zijn. Een soort pakketje gezondheid, met eventuele aanvullingen in de vorm van voedingssupplementen. Meer infomatie? info@hevr.nl.
Voeding is een bezigheid waar je nu speciaal voor kunt kiezen. Er staan twee broeikassen en daarin gaan we onze eigen groenten kweken. Zoals je kunt lezen op de pagina over voeding, speelt de voeding een belangrijke rol in het psychische welzijn. Tot nu toe zijn alle voedingsstoffen die we gebruiken altijd al van biologische aard en onbewerkt. Dat blijft zo uiteraard en wordt uitgebreid met onze eigen groenten en kruiden. In de groep voeding ben je samen met de begeleiding verantwoordelijk voor het bereiden van de gezamenlijke maaltijd tussen de middag, de koffie en thee door de hele dag heen, plus de afwas en het opruimen van de spullen. Daarnaast heb je de zorg voor de gewassen in de kas. Van het pietepeuterige zaaien tot aan het snoeien van bomen. Een razend interessant vakgebied!
Wil je echt gezond eten op een manier die goed is voor je psyche, kijk dan hier:
https://rinekedijkinga.nl/recepten/
https://evertberkelaar.nl/category/paleorecepten/
Janneke Alles Aukes is een bij CAT geregistreerd adviseur voor voeding en supplementen.
Klik hier voor de tarieven.
