Ayam Cemani bij het Erf

De 2 tamelijk vrijpostige Lakenveldermannen hebben een nieuw plekje gekregen en er zijn 10 pikzwarte Ayam Cemani-dametjes voor terug gekomen. Die lieten zich de dis goed smaken na anderhalf uur in de auto. Oftewel ze barstten echt van de honger. Zo schattig.

Soepje

“Laat uw voeding uw medicijn zijn.” zei Hippocrates ooit.

Een soepje met shiitake erin en de knoflook. Zij hebben allebei een antivirale werking. Biologisch! En waarom biologisch? Welnu, omdat de gewasbeschermingsmiddelen altijd nog aanwezig zijn in het niet biologische product. Al dan niet genetisch gemoduleerd. Die stoffen moet je lever ook weer afbreken en die heeft het al druk zat met al die rondslingerende virussen. Gun je lever een beetje rust en ondersteuning en eet biologisch. Met dank aan meneer Albert Heijn, met wat aanpassingen.

Ingrediënten

  • 2 el kokosolie
  • 250 g biologische kipfilet (in blokjes)
  • 1 schaaltje biologische shiitake paddenstoelen ((100 g), grofgesneden)
  • 2 potten biologische gevogelte-fond (a 380 ml)
  • 4 cm biologische verse gember ((zakje 150 g), in dunne plakjes)
  • 2 tenen biologische knoflook (gekneusd)
  • 1 zak biologische rijst mie (250 g)
  • 1 stronk biologische paksoi
  • 2 biologische bosuitjes (in stukjes van 2 cm)

Bereiden

Verhit de olie in een soeppan en bak hierin de kipfilet met de shiitakes tot ze sterk geuren. Schenk de fond erbij en voeg de gemberwortel, knoflook en 200 ml water toe. Breng tegen de kook aan en laat 15 min. zachtjes trekken. Kook ondertussen de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking. Was de paksoi en snijd de bladeren en stengels in repen. Haal de knoflook en de gember uit de soep. Breng de soep op smaak met peper en zout en voeg de paksoistelen en de bosui toe. Laat de soep 3 min. zachtjes koken, draai het vuur uit en schep het paksoiblad door de soep. Schenk de soep in wijde kommen.

Ziek?

Heb je wel het corona virus binnengehaald en ben je ziek, dan zijn er middelen die je immuunsysteem ondersteunen en bij staan om de aanval te kunnen weerstaan. Astragalus membranaceus radix is er één van. De VLEZIGE HOKJESPEUL in het Nederlands. Een heerlijke naam voor een spulletje dat dol op virussen is: om op te eten dus. De Chinese geneeskunst werkt al eeuwen met die plant.

Hij is antiviraal, beschermt je hart, zorgt dat je minder ontstekingen krijgt, verlaagt je stresshormoon cortisol en versterkt je immuunsysteem. Al die dingen zorgen ervoor dat je langer leeft.

De Astragalus doet het nog beter in combinatie met Eleutherococcus en Shiitake. Huh?

Eleutherococcus kennen we ook al Ginseng (Panax).Een Chinees product wat al duizenden jaren gebruikt wordt. Panax betekent “geneest alles”. Het wordt gebruikt bij algehele zwakte en heel veel meer daarmee samenhangende klachten.

Shiitake is een heel erg medicinale paddestoel Hij wordt gebruikt tegen kanker en hij ondersteunt het immuunsysteem door ontstekingen te remmen.

Eten tegen Corona

Op Facebook circuleerde enige tijd het advies om knoflook te slikken “het helpt niet, maar ze houden wel afstand” stond er. Nou dat is dan alvast één voordeel, het andere voordeel is dat het wel degelijk helpt. Allium sativum zoals hij officieel heet, beschermt heel goed tegen de virussen. Jaren geleden kwam ik dit recept al tegen in de krant en hij werkt nog steeds. Succes!!!

knoflook tegen corona

Ingrediënten

  • 8 dl kippenbouillon (bij voorkeur zelf getrokken)
  • 24 knoflookteentjes, 6 gepeld, de rest ongepeld
  • 4 verse salieblaadjes
  • 3 takjes bladselderij
  • 3 takjes verse tijm
  • zout
  • 2 el fijngesneden (blad) peterselie
  • 4 flinke sneden stokbrood, evt licht geroosterd
  • 75 g halfharde Franse kaas, bv Comté of Port Salut

Bereiden

Het geheim van de soep schuilt in de verhouding van het aantal gepelde en ongepelde knoflookteentjes.

Breng de bouillon aan de kook.

Voeg knoflooktentjes toe (6 gepelde en 18 ongepelde) en houd alles 30 minuten tegen de kook aan.

Voeg daarna grof gesneden salieblaadjes, bladselderij- en tijmtakjes toe.

Houd alles dan nogmaals 30 minuten tegen de kook aan.

Zeef de bouillon en voeg zout naar smaak toe.

Roer daarna de peterselie door de bouillon.

Presentatie: leg in elk voorverwarmd bord een stokbroodsneetje.

Verdeel de kaas erover en schenk de bouillon er rondom.

Tip: je kunt er een maaltijdsoep van maken door niet één maar drie of vier sneden stokbrood in het bord te leggen. Vervang de kaas door kippenvlees waarvan de bouillon is getrokken.

Bronvermelding

De Heldersche Courant

THERAPEUT MET LICENTIE!!!

Het diploma adviseur voeding en supplementen met de specialisatie PSYCHE had ik al enige tijd binnen. Vanaf vandaag ben ik complementair therapeut met een licentie, zodat de consulten die ik verleen ook vergoed worden door de zorgverzekeraar. Uiteraard blijven wij constant informatie volgen en kunnen we ook adviezen geven voor de covid-19.

WATZE VOOR DE KAR!!!!

13 jaar geleden verscheen hier een Friese merrie met een veulentje ernaast. Geruild voor een Harley Davidson Sportster. De merrie had onder het zadel gelopen. Daar waren foto’s van, maar in de praktijk bleek ze nogal groen. Oftewel ze wist eigenlijk nog helemaal niets. Ze was fokmerrie geweest en had ieder jaar een veulentje gehad. Vier kindertjes had ze gekregen en nummertje vijf zat nog in haar buik. Die kwam een klein jaar later. Inmiddels snapte moeders redelijk hoe dat moest met iemand op haar rug. Een rondje Krommeniedijk vindt ze fantastisch, maar rondjes in de dressuurbaan doe je haar geen plezier mee. Ook de kinders zijn ondertussen beleerd onder de man, maar… Het zijn niet echt paarden waar je probleemloos iedereen op kunt zetten. Ze zijn lief maar er zit nogal een stevig karakter in en dat vraag nogal wat ervaring met paarden. Daardoor zijn ze in de praktijk niet echt lekker te gebruiken in de zorgboerderij. Er moest iets anders.

Een Fries hoort voor de kar is de algemene mening. Dat is een goed idee. Paard voor de wagen en met de deelnemers het rondje Krommeniedijk enzo maken. Dertien jaar terug hadden we daar al de nodige attributen voor aangeschaft. Er stond een rijtuig, er was een tuig en er liepen 3 friezen rond, maar ze deden helemaal niets met elkaar. Die toestand bleef heel lang zo. Het beleren van die Friezen is nog een vak apart en met het rijden onder de man hadden we goede ervaringen met iemand erbij. Dus Jan Tuin gebeld met de vraag of hij een van die jongens “effe kon beleren”. ‘Nou,’ zei Jan, ‘dat wil ik wel, maar dan kun je beter eerst het koetsiersbewijs halen.’ Oké, dat was toch nog een iets moeilijker verhaal dan “je rij gewoon weg”. Na maanden oefenen kwam dan toch het koetsiersbewijs in augustus. Toen kwam deel 2: het paard beleren en nog zo wat dingetjes. Het ‘rijtuig’ was ooit gerestaureerd, maar inmiddels weer in een iets mindere kwalitatieve toestand. Zachtjes uitgedrukt. Het tuig had de buigzaamheid van een plank. Kortom er viel nogal wat te herstellen en poetsen en invetten, voordat we weer iets konden met al die spullen.

Watze, de jongste zoon van Mimi, wordt ons koetspaard. Jan Tuin heeft de africhting in handen genomen en we zijn begonnen met lopen in het tuig, daarna voor een sleep en vandaag het karretje erachter. Van de week vond hij het nog zo opwindend dat hij met tuig en al ging zitten op de sleep, maar vandaag ging hij voor het echie, voor de kar.

Het rijtuigje dat we hebben voldoet niet zo goed voor de zorgboerderij: er kunnen maar twee mensen mee. De koetsier en zijn groom. Dat gaat hem niet worden. Marktplaats biedt heel veel mogelijkheden. Voor vier passagiers. En dat zijn er toch ook nog te weinig. Wij willen zes passagiers mee nemen. Al surfend over internet was hij daar in eens. Een wagen die speciaal gemaakt is voor de stichting paardrijden gehandicapten. Voor zes passagiers, toegankelijk voor rolstoelen, zelfs op de koetsiersplek, met een mooie lage instap en een makkelijk te bereiken koetsiersstoel. Die moest het worden en die is het ook geworden. Welnu, een heel eind onderweg: gediplomeerd koetsier en een prachtige wagen, een inmiddels redelijk gangbaar tuig… nu nog dat paard voor die wagen. Daar gaat het om. En ik moet zeggen dat dat wel heel erg spannend was vandaag. Doet ie het of slaat hij alles aan gort. Gaat hij ervandoor met de kar als een vaantje erachteraan. Maar nee. Hij liet zich keurig inspannen en ging zo ontzettend lief en rustig weg stappen. Jan kon probleemloos opstappen en we gingen weer keurig weg stappen. Fantastisch!!!

Pijn!

Tuin, onderdeel van de zinvolle dagbesteding bij Het Erf van Reijne

Een van de meest onbegrepen dingen in dit leven is pijn. Iedere vrouw die een kind heeft gekregen, weet gelijk wat je bedoelt met pijn, maar merkwaardigerwijs kiezen ze er toch vaak  weer voor om nog meer kinderen te krijgen.  Ondanks alle ellende die ze geleden hebben tijdens het baren van het nageslacht. Op de een of andere manier vergeet je het toch weer, lijkt het wel. Overigens is er uit een onderzoek gebleken dat mannen toch nog beter tegen pijn kunnen dan vrouwen…  Hier op het Erf lopen ook verschillende mensen met veel pijn. Mijn eigen verrommelde knie brengt ook nogal eens flink veel pijnklachten. Kortom reden genoeg om me toch eens te verdiepen in het fenomeen Pijn. Wat is pijn en hoe kun je er iets aan doen?

nuttige pijn

Pijn is ook nuttig want het wijst erop dat er zaken niet helemaal goed gaan in het lichaam. Er zijn ook mensen die geen pijn meer voelen, met lepra bijvoorbeeld. Dan wordt je niet gewaarschuwd dat er iets niet goed gaat en dat kan je zomaar lichaamsdelen kosten. Die waarschuwende pijn zorgt ervoor dat je je hand terug trekt als je jezelf brandt of een draaiende machine raakt. Doe je dat niet dan kan het je je hand kosten.  Pijn is dus nuttig. Maar, als je constant pijn hebt op een plek die je helemaal niet brandt of anderszins verwond wordt, dan wordt je een beetje gillend gek van die pijn.

Killing pain

Ibuprofennetje dan maar? Diclofenacje oid… Dat is natuurlijk geen echte oplossing, want het onderdrukt alleen maar de signalen en lost verder niets op.  En, je kunt er dood aan gaan. De verkeerde combinatie, pilletje met flink bewegen, geeft nogal eens hartstilstanden. Je weet wel, die jongens die ‘zomaar’ dood neervallen op het voetbalveld. Ook geen fijn idee. Maar wat kun je dan wel doen tegen pijn zonder vergif. Veel.

bewegen

Beweging, gezond eten en supplementen. Ok. Beweging. Prof. Eric Scherder zweert erbij. Bewegen is goed voor alles. Tegen dementie, maar ook tegen pijn en dat blijkt ook weer uit het onderzoek naar de pijngevoeligheid door het Radboudumc in Nijmegen. Sporten, noemen zij het, maar lopen is vaak al voldoende.

gezond eten

Wat is gezond eten? In de winkel zit tegenwoordig overal een vinkje of een stickertje op dat het gezond is. Ondertussen springen de glyfosaten, anti-biotica en foute E-nummers om je oren, al dan niet met vinkje. De voedingsindustrie heeft nogal wat in de melk te brokkelen, dus die wappert vrolijk met gezonde aanduidingen en vinkjes.  Zoals ik al vaker aangegeven heb zitten er tegenwoordig 7500 keer zoveel gluten in brood dan 100 jaar geleden en levert onze Fries-Holsteinse koe heel wat meer casomorfines dan zijn ouderwetse tegenhangers die hier vroeger gemolken werden. Die koeien van vroeger produceerden slechts 1 casomorfine en  de superkoe van tegenwoordig maakt er vijf.  Dat kan natuurlijk nogal wat teweeg brengen in het darmstelsel. Daar huizen ook nogal wat stofjes en die kunnen allemaal verstoord raken door al die dingen die er vroeger niet waren. En dan hebben we het nog niet over kleurstoffen, conserveringsmiddelen en smaakversterkers. Allemaal dingetjes waar oma’s oma  nog nooit van gehoord had.

supplementen

Stofjes die niet in je systeem thuishoren maar er toch zijn, zorgen voor een beetje ontsteking. Die rommel moet er toch uit, nietwaar. Niet dat de vlammen er uit slaan, maar je bent net niet helemaal goed.  Stoffen die ontstaan doordat je bijvoorbeeld vervelende dingen meegemaakt hebt. Pesten, stress, verlies van geliefden, pensionering, ontslag, verhuizing, ernstige ziektes… Het lichaam reageert daarop met het maken van stoffen die je lijf ontregelen. Het weer oplossen van die ontregeling kost een enorme berg energie en dat put je lijf weer uit. En zorgt ook voor pijn. Je kunt je lichaam daarbij helpen met supplementen.

willen

Maar het allerbelangrijkste is of je van je pijn af wilt. Ja natuurlijk zul je zeggen, maar in de praktijk kost het wel wat moeite. Je zult een activiteit moeten gaan bedenken, je eten bereiden moet anders dan dat je gewend was en je moet de nodige supplementen gaan slikken. Dat kost inspanning en zoveel energie heb je niet. Het simpelste is dan iets te eten wat je alleen maar op hoeft te warmen en daar zit nou net het probleem. Maar er is hoop. Er zijn al heel veel gesneden groenten te koop en dan kost het minder moeite om het klaar te maken als dat je eerst alles nog moet gaan snijden en wassen. Als het dan ook nog biologisch is, ben je al een heel eind op de goede weg.