WATZE VOOR DE KAR!!!!

13 jaar geleden verscheen hier een Friese merrie met een veulentje ernaast. Geruild voor een Harley Davidson Sportster. De merrie had onder het zadel gelopen. Daar waren foto’s van, maar in de praktijk bleek ze nogal groen. Oftewel ze wist eigenlijk nog helemaal niets. Ze was fokmerrie geweest en had ieder jaar een veulentje gehad. Vier kindertjes had ze gekregen en nummertje vijf zat nog in haar buik. Die kwam een klein jaar later. Inmiddels snapte moeders redelijk hoe dat moest met iemand op haar rug. Een rondje Krommeniedijk vindt ze fantastisch, maar rondjes in de dressuurbaan doe je haar geen plezier mee. Ook de kinders zijn ondertussen beleerd onder de man, maar… Het zijn niet echt paarden waar je probleemloos iedereen op kunt zetten. Ze zijn lief maar er zit nogal een stevig karakter in en dat vraag nogal wat ervaring met paarden. Daardoor zijn ze in de praktijk niet echt lekker te gebruiken in de zorgboerderij. Er moest iets anders.

Een Fries hoort voor de kar is de algemene mening. Dat is een goed idee. Paard voor de wagen en met de deelnemers het rondje Krommeniedijk enzo maken. Dertien jaar terug hadden we daar al de nodige attributen voor aangeschaft. Er stond een rijtuig, er was een tuig en er liepen 3 friezen rond, maar ze deden helemaal niets met elkaar. Die toestand bleef heel lang zo. Het beleren van die Friezen is nog een vak apart en met het rijden onder de man hadden we goede ervaringen met iemand erbij. Dus Jan Tuin gebeld met de vraag of hij een van die jongens “effe kon beleren”. ‘Nou,’ zei Jan, ‘dat wil ik wel, maar dan kun je beter eerst het koetsiersbewijs halen.’ Oké, dat was toch nog een iets moeilijker verhaal dan “je rij gewoon weg”. Na maanden oefenen kwam dan toch het koetsiersbewijs in augustus. Toen kwam deel 2: het paard beleren en nog zo wat dingetjes. Het ‘rijtuig’ was ooit gerestaureerd, maar inmiddels weer in een iets mindere kwalitatieve toestand. Zachtjes uitgedrukt. Het tuig had de buigzaamheid van een plank. Kortom er viel nogal wat te herstellen en poetsen en invetten, voordat we weer iets konden met al die spullen.

Watze, de jongste zoon van Mimi, wordt ons koetspaard. Jan Tuin heeft de africhting in handen genomen en we zijn begonnen met lopen in het tuig, daarna voor een sleep en vandaag het karretje erachter. Van de week vond hij het nog zo opwindend dat hij met tuig en al ging zitten op de sleep, maar vandaag ging hij voor het echie, voor de kar.

Het rijtuigje dat we hebben voldoet niet zo goed voor de zorgboerderij: er kunnen maar twee mensen mee. De koetsier en zijn groom. Dat gaat hem niet worden. Marktplaats biedt heel veel mogelijkheden. Voor vier passagiers. En dat zijn er toch ook nog te weinig. Wij willen zes passagiers mee nemen. Al surfend over internet was hij daar in eens. Een wagen die speciaal gemaakt is voor de stichting paardrijden gehandicapten. Voor zes passagiers, toegankelijk voor rolstoelen, zelfs op de koetsiersplek, met een mooie lage instap en een makkelijk te bereiken koetsiersstoel. Die moest het worden en die is het ook geworden. Welnu, een heel eind onderweg: gediplomeerd koetsier en een prachtige wagen, een inmiddels redelijk gangbaar tuig… nu nog dat paard voor die wagen. Daar gaat het om. En ik moet zeggen dat dat wel heel erg spannend was vandaag. Doet ie het of slaat hij alles aan gort. Gaat hij ervandoor met de kar als een vaantje erachteraan. Maar nee. Hij liet zich keurig inspannen en ging zo ontzettend lief en rustig weg stappen. Jan kon probleemloos opstappen en we gingen weer keurig weg stappen. Fantastisch!!!

Pijn!

Tuin, onderdeel van de zinvolle dagbesteding bij Het Erf van Reijne

Een van de meest onbegrepen dingen in dit leven is pijn. Iedere vrouw die een kind heeft gekregen, weet gelijk wat je bedoelt met pijn, maar merkwaardigerwijs kiezen ze er toch vaak  weer voor om nog meer kinderen te krijgen.  Ondanks alle ellende die ze geleden hebben tijdens het baren van het nageslacht. Op de een of andere manier vergeet je het toch weer, lijkt het wel. Overigens is er uit een onderzoek gebleken dat mannen toch nog beter tegen pijn kunnen dan vrouwen…  Hier op het Erf lopen ook verschillende mensen met veel pijn. Mijn eigen verrommelde knie brengt ook nogal eens flink veel pijnklachten. Kortom reden genoeg om me toch eens te verdiepen in het fenomeen Pijn. Wat is pijn en hoe kun je er iets aan doen?

nuttige pijn

Pijn is ook nuttig want het wijst erop dat er zaken niet helemaal goed gaan in het lichaam. Er zijn ook mensen die geen pijn meer voelen, met lepra bijvoorbeeld. Dan wordt je niet gewaarschuwd dat er iets niet goed gaat en dat kan je zomaar lichaamsdelen kosten. Die waarschuwende pijn zorgt ervoor dat je je hand terug trekt als je jezelf brandt of een draaiende machine raakt. Doe je dat niet dan kan het je je hand kosten.  Pijn is dus nuttig. Maar, als je constant pijn hebt op een plek die je helemaal niet brandt of anderszins verwond wordt, dan wordt je een beetje gillend gek van die pijn.

Killing pain

Ibuprofennetje dan maar? Diclofenacje oid… Dat is natuurlijk geen echte oplossing, want het onderdrukt alleen maar de signalen en lost verder niets op.  En, je kunt er dood aan gaan. De verkeerde combinatie, pilletje met flink bewegen, geeft nogal eens hartstilstanden. Je weet wel, die jongens die ‘zomaar’ dood neervallen op het voetbalveld. Ook geen fijn idee. Maar wat kun je dan wel doen tegen pijn zonder vergif. Veel.

bewegen

Beweging, gezond eten en supplementen. Ok. Beweging. Prof. Eric Scherder zweert erbij. Bewegen is goed voor alles. Tegen dementie, maar ook tegen pijn en dat blijkt ook weer uit het onderzoek naar de pijngevoeligheid door het Radboudumc in Nijmegen. Sporten, noemen zij het, maar lopen is vaak al voldoende.

gezond eten

Wat is gezond eten? In de winkel zit tegenwoordig overal een vinkje of een stickertje op dat het gezond is. Ondertussen springen de glyfosaten, anti-biotica en foute E-nummers om je oren, al dan niet met vinkje. De voedingsindustrie heeft nogal wat in de melk te brokkelen, dus die wappert vrolijk met gezonde aanduidingen en vinkjes.  Zoals ik al vaker aangegeven heb zitten er tegenwoordig 7500 keer zoveel gluten in brood dan 100 jaar geleden en levert onze Fries-Holsteinse koe heel wat meer casomorfines dan zijn ouderwetse tegenhangers die hier vroeger gemolken werden. Die koeien van vroeger produceerden slechts 1 casomorfine en  de superkoe van tegenwoordig maakt er vijf.  Dat kan natuurlijk nogal wat teweeg brengen in het darmstelsel. Daar huizen ook nogal wat stofjes en die kunnen allemaal verstoord raken door al die dingen die er vroeger niet waren. En dan hebben we het nog niet over kleurstoffen, conserveringsmiddelen en smaakversterkers. Allemaal dingetjes waar oma’s oma  nog nooit van gehoord had.

supplementen

Stofjes die niet in je systeem thuishoren maar er toch zijn, zorgen voor een beetje ontsteking. Die rommel moet er toch uit, nietwaar. Niet dat de vlammen er uit slaan, maar je bent net niet helemaal goed.  Stoffen die ontstaan doordat je bijvoorbeeld vervelende dingen meegemaakt hebt. Pesten, stress, verlies van geliefden, pensionering, ontslag, verhuizing, ernstige ziektes… Het lichaam reageert daarop met het maken van stoffen die je lijf ontregelen. Het weer oplossen van die ontregeling kost een enorme berg energie en dat put je lijf weer uit. En zorgt ook voor pijn. Je kunt je lichaam daarbij helpen met supplementen.

willen

Maar het allerbelangrijkste is of je van je pijn af wilt. Ja natuurlijk zul je zeggen, maar in de praktijk kost het wel wat moeite. Je zult een activiteit moeten gaan bedenken, je eten bereiden moet anders dan dat je gewend was en je moet de nodige supplementen gaan slikken. Dat kost inspanning en zoveel energie heb je niet. Het simpelste is dan iets te eten wat je alleen maar op hoeft te warmen en daar zit nou net het probleem. Maar er is hoop. Er zijn al heel veel gesneden groenten te koop en dan kost het minder moeite om het klaar te maken als dat je eerst alles nog moet gaan snijden en wassen. Als het dan ook nog biologisch is, ben je al een heel eind op de goede weg.

 

 

 

 

Voeding en Psyche

Verrijdbare groentetuin bij het Erf van Reijne

voeding en psyche bij het erf van reijne

voeding en psyche

Vandaag een ontzettend interessante cursus afgerond. Voeding en Psyche. Heel verrassend wat er wel werkt: bepaalde voedingsmiddelen en wat er niet werkt ondanks dat iedereen ervan uit gaat dat het wel werkt. Antidepressiva en medicijnen tegen schizofrenie bijvoorbeeld.

Intussen is het duidelijk geworden dat er een sterke band bestaat tussen de hersenen en darmen. De hersen-darm-as. Een heel ingewikkeld systeem wat heel uitgekiend op elkaar reageert. En… psychische stoornissen als depressie, angst, autisme, ADHD etc kunnen heel erg beïnvloed worden door de dagelijkse maaltijd.

Onze overgrootvader en -moeder hadden heel wat andere voedingsstoffen te verwerken dan dat wij dat wij tegenwoordig op ons bord krijgen. Zowel het brood als de melk bijvoorbeeld zijn heel anders van samenstelling geworden en dat geeft zo zijn gevolgen. Maar er is hoop: We worden niet alleen maar ziek, er is ook een hele berg winst te behalen met voeding.

Zo, dat je de “genees”middelen kunt laten staan. En dat is best goed nieuws.

 

Spartaanse toestanden

Poster voor Sportsacademy Schreiber, Spartan lessons. in kleding van Jannetje Pietertje Kledingverhuur

In Krommenie is ook de vechtsportschool gevestigd van vriendin Irma Verhoeff en haar man Bob Schreiber: Sports Academy Schreiber. Zij gaan Spartan Lessons geven en daarvoor moest een poster komen. “Heb jij iets voor hem om aan te trekken?”

Jazeker, dat hebben we. Spartaanse harnassen, lendelapjes en armbeschermers. Ook gemaakt bij het Erf van Reijne voor Jannetje Pietertje Kledingverhuur Op een mooie zondag verscheen het model en  de fotograaf  met een grote flitser. Nou, dat was me een partij spannend vonden de paarden. Ze gingen zo ver mogelijk weg staan, maar wel alles volgen. Supernieuwsgierig!

De magnolia op de achtergrond maakte plaats voor een onheilspellende wolkenmassa en het resultaat is een indrukwekkend plaatje.

 

Prijs gewonnen voor het beste kostuumontwerp

De korte film A Royal Love van Dirk Gunther Mohr heeft heel wat prijzen binnen gehaald. Die voor de beste historische film, de beste productie en het beste kostuumontwerp. Die laatste zijn wij natuurlijk heel blij mee omdat ook onze ontwerpen een rol speelden in deze film. Een mooi begin van het nieuwe jaar!

Fantasy patroontekenen

“Hallo, Ik heb een vraag met betrekking tot het maken van fantasy kleding en het bewerken van leder. Ik lees dat jullie dit aanbieden ter dagbestedingsproject, maar kun je ook deelnemen buiten dit project om als workshop bijvoorbeeld? “

Deze vraag kreeg ik onlangs op Facebook. Daar ben ik eens heel hard over gaan nadenken. Het antwoord is: “Ja, dat kan.”

Waar loop je tegen aan bij het realiseren van je fantasy-of cosplaykostuum?

Je hebt een eigen ontwerp gemaakt, maar hoe werk je dat nu zo uit, dat het ook inderdaad wordt wat je in je hoofd had? Iets waar je dan al heel snel tegen aan loopt is het patroon. Op you tube staan heel aardige filmpjes met een rol ducktape en huishoudfolie. Dat is een prima methode als je inderdaad de perfecte maat 38 hebt en nergens een richeltje te veel zit. Ben je voorzien van een maatje meer en nogal wat richeltjes, heb je wat meer problemen om dat patroon te maken.

Of je hebt dat schitterend ontwerp maar je kunt nergens een patroon vinden dat geschikt is voor dat ontwerp. Het is allemaal net ff anders dan wat je in je hoofd hebt. Dat probleem kun je simpel oplossen als je zelf het patroon kunt tekenen. Dat zijn namelijk een aantal formules en wat tekenwerk en dan kun je voor heel veel kledingstukken het exacte patroon maken.

Zelf het patroon tekenen

De oplossing van dit probleem ligt dus in het zelf tekenen van een patroon. Een patroon dat precies past en onvolkomenheden corrigeert. Ok. Nu de praktijk. Een systeem wat in de kleding-industrie heel veel gehanteerd wordt, is dat van M. Müller und Sohn aus Deutschland. Die geeft een blad uit en dat heet de Rundschau. Eigenwijs als de Nederlanders zijn, noemen ze dat hier de Rundschau-methode. Die Rundschau-methode zorgt voor een fantastisch patroon. Duitse degelijkheid zeg maar.

In een grijs verleden heb ik wel dit hele Rundschau-circuit doorlopen. Dameskleding, herenkleding en modelleren. Die kennis is aangevuld met boeken over historische kostuums en patronen. De basis van de meeste fantasy- en cosplaykostuums ligt in het Victoriaanse Tijdperk. Een strak lijfje en een wijde (hoepel)rok vormen de ondergrond van het kostuum. Die wijde rok is meestal niet zo’n probleem, maar dan dat strakke rijglijf en al die rokken die er bovenop liggen… Welnu, dat patroon kun je hier leren tekenen, met de Rundschau-methode, bij Jannetje Pietertje Kledingverhuur bij het Erf van Reijne. Kijk hier verder. 

Fotoshoot
Fotoshoot

Muziek

Laatst zei ik een keer dat ik er over liep te denken om een key-board aan te schaffen. Dat neemt niet zoveel plaats in en dan kunnen we toch zelf muziek maken. “Oh,” zei mijn luisteraar, “ik heb er eentje te koop.”

En jawel, hij is er nu. Jaren niet meer gespeeld en het is weer zo leuk!

Nieuw: het key board